Suomen ainoa sarjamurhaaja

Juhani Adaminpojan rikos ja rangaistus

Teemu Keskisarja
Tuote ei ole saatavana Atenan verkkokaupassa.

Kirjasta sanottua

Jos dekkarit kiinnostavat, sitten tämä tositarinakin.Ulla Veirto, Gloria

...kiehtova kuvaus suomalaisesta elämänmuodosta 1800-luvun alkupuolelta.Ulla Veirto, Gloria

...tieteellisesti hyväksyttävää ja kirjallisesti ammattitaitoista työtä.Marko Ikävalko, Keskisuomalainen

Voi suositella kaikille historiasta kiinnostuneille - -. Luo tapahtumien ympärille vivahteikkaan raamin 1800-luvun esiteollisesta yhteiskunnasta.Ilkka Kuosmanen, Itä-Häme

Heinolan pitäjän kirkonmäellä tungeksi kansaa pakkasaamuna vuonna 1853. Ensimmäistä kertaa miespolveen Suomessa oli pystytetty mestauslava. Vaaleatukkainen 26-vuotias mies ojensi kaulaansa pölkylle, ja pyöveli kohotti kirveensä. Mies oli lukutaidoton renki Juhani Adaminpoika, joka oli murhannut 12 ihmistä - enemmän kuin kukaan aiempi tai myöhempi suomalainen rikollinen.

Suomen ainoa sarjamurhaaja kertoo kerjäläispojasta, josta varttui irtolainen ja varas. Juhani päätyi päähänpistosta vankikarkuriksi ja jatkoi uraansa ryöstömurhaamalla keski-ikäisen pariskunnan muutaman kolikon takia - ja sitten neljä lähisukulaistaan.

Juhani Adaminpoika eli 1800-luvun Suomessa, missä rikollisuus versoi yhteiskunnan eriarvoisuudesta. Rutiköyhissä mökeissä Juhania syötettiin ja juotettiin kuin sankaria, mutta virkavalta ja vauraat maalaiset toimivat tarmokkaasti. Juhani jäi kiinni, koska harvaanastutussa maassa häneltä puuttui modernien sarjamurhaajien luontevin turva: suurkaupunkien ihmisvilinä.

Yleisön pettymykseksi pyöveli pysäytti kirveensä tuuman päähän Juhanin kaulasta, koska keisari Nikolai I perui teloituksen viime hetkellä. Mestaustuomio muuttui elinkautiseksi Viaporin linnoituksen metrin levyisessä kolossa, johon Juhani »muurattiin elävältä».

FT Teemu Keskisarja luo kirjassaan kiinnostavan näkökulman niin sarjamurhaajien mentaalihistoriaan kuin Suomen menneisyyteen.

Kirjoittaja

Teemu Keskisarja

FT Teemu Keskisarja (s. 1971) on historiantutkija. 


Kirjoittajan esittely

Kirjan tiedot

ISBN9789517965385
AsuSidottu
Sivumäärä251
KuvitusKuvaliite
Kirjastoluokka99.1
Ilmestyminen10/2008
VarastossaEi
Hinta32,50 €
(sis. alv. 10%)

Sinua saattavat kiinnostaa myös

Kuolemanrangaistuksen historiaa
Sampo Terho
Saddam Husseinin teloitus vuoden 2006 lopussa
kuohutti: jotkut keskustelivat teloituksen
toimeenpanotavasta, toiset kuolemanrangaistuksen
epäinhimillisyydestä, jotkut puhuivat
oikeuden toteutumisesta, toiset...
Esittely   Lisää koriin 31,50 €