Pacius

Suomalaisen musiikin isä

Matti Vainio
Tuote ei ole saatavana Atenan verkkokaupassa.

On puhdas sattuma, että saksalainen Fredrik Pacius (1809-1891) päätyi Suomeen ja hänestä tuli »suomalaisen musiikin isä». Tunnetuin Pacius on tietenkin Maamme-laulun melodiasta, mutta hän myös sävelsi ensimmäisen suomalaisen oopperan Kaarle-kuninkaan metsästys ja toi suuret kuoro- ja orkesteriteokset ensi kertaa suomalaisten ulottuville. Vain 25-vuotiaana maahanmuuttajana hän tarttui valtavaan haasteeseen: luoda perusta suomalaiselle musiikkikulttuurille. Urakka kesti koko elämän ajan.

Professori Matti Vainion monipuolinen elämäkerta valottaa aikakauden tunnetuimman musiikkimiehen elämää. Heräävä kansallisuusaate, kuohuva Eurooppa ja suomalaisuuden merkkimiehet Runebergista Topeliukseen kehystävät Paciuksen elämää ja työtä. Vainio kertoo kiehtovasti myös Paciuksen sävellyksistä, esimerkiksi unohduksiin jääneestä viulukonsertosta. Entä mitä roolia elämäntarinassa näyttelevät rakastava vaimo, pöyheä peruukki ja iän myötä lisääntyvä kärttyisyys?

Edellinen Pacius-elämäkerta julkaistiin puoli vuosisataa sitten, joten säveltäjän syntymän 200-vuotisjuhlien kunniaksi on korkea aika saada ajantasainen teos yhdestä Suomen keskeisimmästä musiikkivaikuttajasta.


Kirjoittaja

Matti Vainio

Matti Vainio (s. 1946) on musiikkitieteen professori Jyväskylän yliopistossa. 


Kirjoittajan esittely

Kirjan tiedot

ISBN9789517965620
AsuSidottu
Sivumäärä478
KuvitusMv-kuvitus
Kirjastoluokka78.99
Ilmestyminen03/2009
VarastossaEi
Hinta42,50 €
(sis. alv. 10%)

Sinua saattavat kiinnostaa myös

Arne Rousi
Musiikki yhdistää ihmisiä ja luo
elinikäisiä ystävyyssuhteita, sen
tietävät paitsi musiikin ammattilaiset,
myös harrastajat. Musiikin maestrot -teoksessa
professori Arne Rousi kertoo kiehtovasti suurista...
Esittely