Holokausti

Tapahtumat ja tulkinnat

Antero Holmila
Tuote ei ole saatavana Atenan verkkokaupassa.

Kirjasta sanottua

Holmila on koonnut aiheesta tiiviin kokonaisesityksen, jossa on kiitettävästi erilaisia näkökulmia ja teorioita.Jaakko Anhava, Kanava

Asiantunteva tietoteos tarkastelee holokaustia murhaajien, uhrien ja sivustaseuranneiden näkökulmasta. 

Vaikka ehkä luulemme tietävämme, mitä holokaustissa tapahtui ja miten raadollinen se oli, on yllättävää, miten paljon emme tiedä. Yllättävää on myös se, että Holokausti - Tapahtumat ja tulkinnat on ensimmäinen alun perin suomeksi kirjoitettu kokonaisesitys aiheesta. Yleistajuinen tietokirja tarkastelee holokaustin perimmäisiä kysymyksiä kiinnittäen huomion eurooppalaiseen "rumaan sotaan", arvioiden holokaustin syitä ja seurauksia sekä kannustaen lukijaa pohtimaan, mitä tapahtui tässä järjestelmällisessä kansanmurhassa 1930-40-lukujen vaihteessa.

Kirjan rakenne on selkeä ja vaikuttava. Ensin Holmila keskittyy tarkastelemaan murhaajien asemaa: mitä tiedämme antisemitismistä, rotupolitiikasta tai natsi-Saksan arkipäiväisestä ajatusmaailmasta? Toisessa osassa tarkastelun kohteena ovat uhrit: mitä tiedämme juutalaisten alistumisesta ja vastarinnasta, millainen uhrien kohtalo oli ja miten eloonjääneet ovat jaksaneet holokaustin jälkeen. Kolmannessa osassa huomio kohdistuu sivustaseuraajiin: Millainen rooli holokaustissa oli länsiliittoutuneilla tai Suomella? Miten kristinusko ja holokausti suhteutuvat toisiinsa? Ketkä olivat holokaustissa pelastajia ja miten kollektiivinen muisti toimii? Lopussa on pohditaan sitä, oliko holokausti ainutlaatuinen kansanmurha ja osoittaako se modernin kansallisvaltion pimeän puolen?

Holokausti pyrkii osoittamaan, että Auschwitzin asema on ollut aiemmassa tutkimuksessa ja holokaustista tehdyissä kirjoissa ja elokuvissa ylikorostunut. Holokausti on ollut paljon mittavampi ja monisärmäisempi kansanmurha kuin aiemmin on ymmärretty.

Kirjoittaja

Antero Holmila

FT Antero Holmila (s. 1979) työskentelee tutkijana Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitoksella. 


Kirjoittajan esittely

Kirjan tiedot

ISBN9789517966528
AsuSidottu
Sivumääränoin 320 sivua
KuvitusMv-kuvitus
Kirjastoluokka32.209
Ilmestyminen10/2010
VarastossaEi
Hinta36,50 €
(sis. alv. 10%)
Lisämateriaali
saatavana
Markkinointimateriaali

Sinua saattavat kiinnostaa myös

Pelon, katkeruuden ja toivon vuodet 1944-49
Simo Mikkonen & Antero Holmila

Esittely   Lisää koriin 34,00 €
Pelon, katkeruuden ja toivon vuodet 1944-49
Simo Mikkonen & Antero Holmila

Eurooppalaisen vandalismin vuosisadat
Juha Tahvanainen, Mika Rissanen & Sami Koski
Vandaalien heimo valtasi Rooman vuonna 455.
Valloitusta seurasi kaksi viikkoa
ryöstöä ja hävitystä, jolla
vandaalit varmistivat nimensä säilymisen
historian lehdillä. Vaikkei tuho ollut erityisen...
Esittely