Lumometsän syli

Anni Swanin satusymbolismi 1896-1923

Sirpa Kivilaakso
Tuote ei ole saatavana Atenan verkkokaupassa.

Kirjasta sanottua

Vaikka ei elämäkerrallista tutkimussuuntaa edustakaan, Lumometsän syli näyttää näin kokonaisuudessaan, miten Anni Swanin tuotanto kuvastaa tekijää itseään: uuden aikakauden nainen on aktiivinen toimija, mutta etsii silti rinnalleen kaiken kestävää rakkautMari Viertola, Turun Sanomat

Tutkimus on perusteellista työtä ja valaisee Swanin satuja uudella tavalla varsinkin Julia Kristevan psykoanalyyttislähtöisen ja feministisen kirjallisuuskäsityksen ja filosofian avulla.Pertti Lassila, Helsingin Sanomat

Lasten- ja nuortenkirjailija Anni Swan (1875-1958) oli jo aikanaan suosittu sadunkertoja, joka kehitti suomalaisen symbolistisen taidesadun. Saduissa lumoaa luonto, myyttinen satumetsä ja aistimusvoimainen kukkaiskieli.

Lumometsän syli on Sirpa Kivilaakson väitöskirja, joka käsittelee Swanin satujen poeettista kieltä, modernia naiseutta ja sen symboliikkaa. Swan uudistaa satujen perinteisiä roolimalleja ja tuo ensimmäisenä lastenkirjallisuuteen tyttösankarin. Millainen onkaan Swanin satujen naissankari modernismin kynnyksellä? Entä millainen naiseus ja naisen ilmaisun tapa esiintyy saduissa? Swan kuvaa symbolismin keinoin naisen sosiaalisen aseman muutospainetta 1900-luvun alun modernissa ilmapiirissä. Tutkimus rakentuu naistaiteilijan kehityskaareksi.

Kivilaakso tutkii naiseuden tematiikkaa — tyttöyden, äitiyden, naistaiteilijuuden ja perheen malleja ja niiden ilmaisukeinoja feministisen tutkimusperinteen valossa. Kivilaakso osoittaa, miten Swan rakentaa omaperäisen satusymboliikan, joka kytkeytyy 1900-luvun alun modernismiin ja Suomen taiteen kultakauteen.

Sirpa Kivilaakso on kirjallisuuden ja sanataiteen opettaja ja tutkija, joka toimii myös kriitikkona.

Kirjoittaja

Sirpa Kivilaakso
Kirjoittajan esittely

Kirjan tiedot

ISBN9789517965491
AsuNidottu
Sivumäärä288
KirjastoluokkaK86.11
Ilmestyminen06/2008
VarastossaEi
Hinta33,50 €
(sis. alv. 10%)