Ei voisi vähempää kiinnostaa

Kirjoituksia nihilismistä

Kalle Haatanen
Tuote ei ole saatavana Atenan verkkokaupassa.

Kirjasta sanottua

Kalle Haatanen kirjoittaa terävästi ja kiinnostavasti nihilismistä, eksistentialismista sekä Nietzschen ja Heideggerin filosofioista.Joni Pyysalo, Suomen Kuvalehti

Älykkö, jolle maistuu Star Trek.Sami Vainio, Keskisuomalainen

Tätä kirjaa ei kannata lukea, jos haluaa säilyttää uskonsa yhtään mihinkään.Janne Metso, Metro

Haatanen on kirjoittajana ja ajattelijana itse mitä ironisin ja humoristisin.Sami Vainio, Savon Sanomat

Mitä yhteistä on lauseilla »A = A» ja »Jokaisella on oikeus uskoa, mihin haluaa»? Molemmat ilmaisevat yksitoikkoisesti jotakin tästä ajasta. Kumpikin lause on jossain mielessä totta, mutta silti ne eivät kerro yhtään mitään. Eivät mitään. Ne ovat siis nihilistisiä lauseita.

Purevan hyvin kirjoitettu Ei voisi vähempää kiinnostaa käsittelee aktiivista ja passiivista nihilismiä. Aktiivisessa nihilismissä kiistämme kaikki arvot, jolloin kyynisyys on vahvin valttimme. Epävarmassa tilanteessa on paras olla uskomatta mihinkään - eipä ainakaan tee itseään lapsellisen hyväuskoiseksi. Passiivisessa nihilismissä annamme saman kyynisyyden levitä koskemaan kaikkia ja kaikkea. »Mitä se sulle kuuluu, mitä mä teen?» Tai: »Mitä se mulle kuuluu, mitä mä teen?»

Passiivinen nihilismi on penseä, surkea ja hällävälinen tapa katsoa maailmaa. Se naamioituu suvaitsevaisuudeksi, mutta sen perimmäinen merkitys on aina merkityksettömyys. Aktiivinen nihilismi on vaativampi yritys paljastaa asioiden karu arvottomuus tarttumalla aikaamme raivolla ja intohimolla. Se näyttää meille autiomaan, jossa asumme. Ei voisi vähempää kiinnostaa etsii nihilismiä niin aikalaiskokemuksestamme, populaarikulttuurista ja julkisuudesta kuin filosofiastakin. Haatanen esittää meidän elävän nihilististä aikakautta, mutta ei pidä kaikkea menetettynä. Onhan nihilismikin oikeastaan vähän cool.

Kirjoittaja

Kalle Haatanen

VTT, tietokirjailija, toimittaja Kalle Haatanen on aiemmin kirjoittanut ylistetyn kirjan Pitkäveteisyyden filosofiaa


Kirjoittajan esittely

Kirjan tiedot

ISBN9789517965361
AsuSidottu
Sivumäärä169
Kirjastoluokka11 / 30
Ilmestyminen10/2008
VarastossaEi
Hinta28,50 €
(sis. alv. 10%)
Muuta

Kansi Susanna Raunio / Keto Design


Sinua saattavat kiinnostaa myös